Telefalu.hu

Hírek, cikkek, bejegyzések

Mátészalka és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalói


Mátészalka Magyarország legkeletibb megyéjének területén található kisvárosa, mérete és lakosságának száma ellenére a második legnépesebb település pozícióját foglalja el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. A megyeszékhely Nyíregyházától és a szomszédos Hajdu-Bihar megye székhelyeként ismert Debrecen városától egyaránt csupán néhány kilométer távolság választja el. Ezen tulajdonsága és a megye változatos földrajza érdekessé teheti a kirándulni vágyó turisták számára a Mátészalkát és a megye egész térségét.

A földrajzilag két egységre tagolható Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén található Mátészalka városa leginkább vízrajzának köszönhetően tett szert hírnévre a térségben. A több mint 1000 méter mélyről feltörő termálvíz ugyanis remek lehetőséget nyújtott a város számára, hogy egy szabadtéri gyógymedencékkel, szaunával és úszómedencével is felszerelt strandot hozzon létre térségében.

A település gazdaságát főleg a kereskedelmi vállalkozások határozzák meg. A helyi lakosság foglalkoztatottságát is az itt működő ilyen kis-és nagyvállalkozások biztosítják. A kereskedelem terén mindig elérhetők meghirdetett szabad álláslehetőségek a város munkalehetőségeinek kínálatában.

A környékbeli látnivalóinak sora azonban vegyes összetételről tesz tanúbizonyságot. Az ember által épített látnivalók mellett a természet kincsei ugyancsak jelentős szerepet töltenek be a térség turisztikai látnivalóinak kínálatában. Megtekinthetők itt például az egykor Pusztasándor nevén ismert elpusztult középkori falu a Kraszna folyó holtága mellett, tehát olyan látnivalók is találhatók a térségben, amik igazából nincsenek is már ott.

Ha azonban mégis ezt a térséget választanánk kirándulásunk úti céljául, érdemes megtekinteni a városban található Szatmári múzeum állandó tárlatát. A múzeum kiállításának fő látványosságai az egykor a polgári világ hétköznapi közlekedési eszközeként ismertté vált lovaskocsik. De érdemes látnivalónak minősül a Vasúti Helytörténeti Gyűjtemény állanód kiállítása is.

Jelentős turisztikai befolyást gyakorol még a térség és körzetének idegenforgalmára az ország keleti határának közelsége. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ugyanis három országgal, Szlovákiával, Ukrajnával és Romániával is határos közigazgatási terület. Ez a tulajdonsága pedig ugyancsak kecsegtető lehet a kirándulóközösség számára.

Mátészalka városának területén a természetes és épített látnivalók mellett számos nevezetes műemlék egyaránt fellelhető. A város ilyen látnivalóinak sorát gyarapítja a Hét vezér díszkút, amelyet Bíró Lajos készített, illetve a szintén Bíró keze munkáját dicsérő Szent István lovasszobor és a Sirpa Hannele Ihanus finn szobrásznő által létrehozott Nagy Imrét ábrázoló mellszobor is.

Ha az ember tehát arra adná a fejét, hogy Magyarország legkeletibb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Bereg területén töltene el egy hétvégi kirándulást, érdemes ellátogatnia a természeti értékek mellett az olyan emberlakta területeire is, mint Mátészalka városa, hogy megismerkedhessen az itteni kultúrával és hely jellegzetes szokásaival.